Dinsdag 20 september 2016 voorstel garantstelling in gemeenteraad

Dinsdag 20 september 2016
30 augustus 2016 - In september wordt in de raadsvergadering het voorstel tot garantstelling behandeld. Met een garantstelling van de gemeente kan de coöperatie BuitenGewoonBereikbaar € 4,5 miljoen euro tegen een ‘maatschappelijke’ rente lenen bij de Bank Nederlandse Gemeenten.
 
Als tegenprestatie voor de garantstelling is de coöperatie BuitenGewoonBereikbaar bereid een jaarlijkse premie van 0,65% op de lening aan de gemeente Horst aan de maas te betalen en worden de voorbereidingskosten van € 67.500 teruggegeven.
 
Gaat de gemeenteraad akkoord met het voorstel dan kan de coöperatie BuitenGewoonBereikbaar eind 2016 starten met de aanleg van een glasvezelnetwerk in het buitengebied en op bedrijventerrein(-en) in gemeente Horst aan de Maas.
 
Van de 1.500 adressen die in de marktconsultatie zijn meegenomen kunnen er circa 1.000 adressen worden aangesloten. Daarnaast zijn er nog een extra 150 adressen die samen met de aannemer bekeken moeten worden of tegen dezelfde condities als de andere deelnemers kunnen worden aangesloten.
 
BuitenGewoonBereikbaar focust zich in eerste instantie op de adressen die alleen de beschikking hebben over een telefoonlijn. De zogenaamde witte adressen.
 
Binnen het focusgebied krijgen alleen de adressen die een contract hebben gesloten met één van beide providers een aansluiting.
 
Buiten het focusgebied wil de coöperatie BuitenGewoonBereikbaar zich ook inspannen maar moet worden gekeken of een aansluiting haalbaar en betaalbaar is. Voldoende deelname van buurtgenoten vergroot de kans aanzienlijk.
 
Voor adressen in het focusgebied zonder abonnement worden voorbereidingen getroffen om naderhand aan te kunnen sluiten maar en de na-aansluitkosten zullen geheel voor eigen rekening zijn. Deze zullen een stuk hoger zijn als de eenmalige bijdrage van € 500 die geldt vanaf februari 2016 tot aan een nog nader te bepalen einddatum.
 
Heeft u als nog interesse? Meldt u dan zo snel mogelijk aan bij één van beide providers.